CERCETAŢI PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, TRAFIC DE MIGANȚI ȘI COMPLICITATE LA TRECEREA FRAUDULOASĂ A FRONTIEREI DE STAT

La data de 17 ianuarie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial  al Poliției de Frontieră Giurgiu – Sectorul Poliției de Frontieră Calafat, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au desfășurat, în județul Dolj, o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale.

Astfel, au fost puse în executare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județul Dolj, fiind emise și 21 de mandate de aducere, unul dintre acestea pe numele unui cetățean bulgar, aflat pe teritoriul României.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 4 autovehicule, 38.100 de lei, 22.465 de euro, un pistol de calibru 9 mm, un revolver cu muniția aferentă, stații de emisie-recepție, medii de stocare și sisteme informatice.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2019, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și bulgari, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, în vederea obținerii, în mod facil, a unor sume importante de bani, grup care ar fi acționat până în prezent.

Membrii grupului infracțional organizat ar fi desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare și adăpostire a mai multor migranți, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, prin mijloace care au pus în pericol viața, integritatea ori sănătatea migranților (trecerea frontierei româno-bulgare cu ambarcațiuni nesigure; abandonarea unor grupuri de migranți în zone greu accesibile și în condiții meteorologice defavorabile; transportarea migranților în condiții improprii – în portbagaj, într-un număr mare în spații înguste și improprii transportului de persoane).

În concret, membrii grupului infracțional organizat ar fi îndrumat/călăuzit și transportat ilegal, până la frontiera Bulgariei cu România, migranții, care ar fi fost ajutați să traverseze fluviul Dunărea cu ambarcațiuni, în zona de sud a județului Dolj, după care ar fi fost îmbarcați în tiruri sau autoturisme și transportați până în zona Timișoarei.

Migranții ar fi fost dispuși să plătească între 8.000 și 13.000 de euro pentru a ajunge în state din Europa de vest (în special, Germania).

În cursul cercetărilor, au fost documentate mai multe transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului ar fi introdus și transportat ilegal, în România, aproximativ 182 de migranți.

Ultimul transport a fost depistat la data de 13 ianuarie a.c., când poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj şi Sectorului Poliției de Frontieră Calafat au oprit, în localitatea Bistreţ, un grup format din 21 de cetăţeni sirieni.

În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus reținerea a 21 de persoane, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Ulterior, Tribunalul Dolj a dispus luarea măsurii arestării preventive față de cele 21 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova. 

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


A transmis IGPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *