Începând de azi, 31 martie, România și Bulgaria au intrat în spațiul de liberă circulație pe cale aeriană și maritimă.


Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că statele:

– nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice; 

– realizează inspecții coordonate la granițele externe, având la bază criterii bine definite.

Astfel, începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră în cele 17 aeroporturi şi în cele patru porturi maritime situate în judeţul Constanţa.
Cu toate acestea însă, vor avea loc controale aleatorii, iar terminalele vor fi în continuare bine păzite de polițiști, jandarmi și agenți ai Inspectoratului General pentru Imigrări.

sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/schengen-area/

Bulgaria şi România se alătură familiei Schengen. Salut eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime. Acesta este un mare succes pentru ambele ţări. Şi un moment istoric pentru spaţiul Schengen – cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Împreună, construim o Europă mai puternică şi mai unită pentru toţi cetăţenii noştri.
Ursula von der Leyen
Președintele Comisiei Europene

În prezent, 24 din cele 27 de state membre UE fac parte din spațiul Schengen.
Încă nu există totuși claritate cu privire la momentul în care țara noastră va beneficia de libera circulație și pe plan terestru, astfel că până atunci vom continua să pierdem ore în șir staționând la aceste puncte de trecere ale frontierei.

Setul de norme care reglementează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen, conform Acordului și Convenției semnate în satul Schengen din Luxemburg în 1985, respectiv 1990.

S-ar putea să-ți placă și...

Mai multe de la autor

+ There are no comments

Add yours